Medewerker collectiebeheer (0,6 fte)

Over Museum Jan Cunen

Met een kwalitatief hoogwaardig programma, dat aansluit bij actuele ontwikkelingen, wil Museum Jan Cunen regionale, nationale en internationale verhalen van beeldende kunst, cultuur en lokale geschiedenis samen laten gaan en voor een breed publiek toegankelijk en beleefbaar maken.
Museum Jan Cunen maakt circa tien tentoonstellingen per jaar.
Educatie is een speerpunt binnen het beleid en wordt omgezet in spraakmakende educatieve projecten voor scholen, maar ook voor senioren.
Museum Jan Cunen verzelfstandigde in januari 2016 en heeft een klein, enthousiast en professioneel team dat wordt omringd door een grote groep vrijwilligers. Het museum is recent verbouwd en uitgebreid. De feestelijke heropening staat gepland voor 30 september 2017.

Over de collectie
De museumcollectie bestaat uit circa 3000 objecten in de volgende deelcollecties: een kunstcollectie van schilderijen, tekeningen, grafisch werk en sculpturen, waaronder een bijzondere collectie 19e-eeuwse schilderkunst (o.a. Haagse School); een cultuurhistorische verzameling, bestaande uit archeologische vondsten en voorwerpen uit de geschiedenis van Oss; en een collectie moderne en hedendaagse kunst. Voor het beheer en behoud van deze collectie zoeken wij een enthousiaste medewerker collectiebeheer (0,6 fte).

Functieomschrijving

Materiële zorg collectie:
Je beheert de depots (opslag, klimaatregeling, ongediertebestrijding, schoonmaak).
Je bewaakt de goede staat van de collectie en verricht conserveringswerkzaamheden.
Je houdt toezicht op de omgevingscondities en klimaatbeheer in het museum t.b.v. de presentatie van zowel eigen collectie als bruiklenen.
Je doet voorstellen over uit te voeren restauraties.
Je levert een bijdrage aan het opstellen van het 2-jaarlijkse collectiebeheersplan.
Je actualiseert het Facility Report van het museum.

Registratie en documentatie:
Je bent verantwoordelijk voor de registratie en documentatie van de collectie.
Je verwerkt de gegevens in een geautomatiseerd systeem (Adlib), je beheert de applicatie en de digitale ontsluiting.
Je stelt voorwerpbeschrijvingen op en verzorgt de digitalisering van de collectie.
Je draagt zorg voor de verzekering van de collectie.

Bruikleen en transport:
Je coördineert en organiseert het inkomend en uitgaand bruikleenverkeer, stelt bruikleencontracten op, voert de bruikleenadministratie en houdt deze actueel.
Je maakt conditierapporten op.
Je bereidt transporten voor, je bent belast met de technische supervisie daarvan en bent het contact tussen transporteur en bruikleengever.
Je draagt zorg voor de verzekering van bruiklenen.

Overige taken
Je verricht alle voorkomende werkzaamheden die het behoud, beheer en presentatie van de collectie raken.
Je verricht ondersteunende werkzaamheden t.b.v. de inrichting van tentoonstellingen (arthandling, ophangprocedures, technische (onderhouds)werkzaamheden).

Functie-eisen
Je hebt de Reinwardt Academie afgerond (richting collectiebeheer) of een gelijkwaardige opleiding.
Je hebt recente kennis van en ervaring met het geautomatiseerde museale registratie- en documentatiesysteem Adlib.
Je hebt recente werkervaring op het vakgebied van minimaal 2 jaar.
Je beschikt over restauratie-technische kennis.
Je beschikt over rijbewijs BE.

Kerncompetenties
Je bent enthousiast en hebt een brede interesse in kunst en geschiedenis.
Je kunt goed samenwerken in teamverband, bent flexibel en stressbestendig.
Je bent praktisch en beschikt over een probleemoplossend vermogen.
Je bent in staat om gestructureerd, voortvarend en zelfstandig te werken.
Je bent communicatief en sociaal vaardig.

Werkuren en contractperiode
Het betreft een functie voor 21,6 uur per week (0,6 FTE). Het contract geldt in beginsel voor de periode van een half jaar. Bij goed functioneren kan het contract worden verlengd.

Inkomen en secundaire arbeidsvoorwaarden
Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en is maximaal functieschaal 7 van de Museum CAO (maximaal € 2.896,-) bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband).

Sollicitatie
Voor inlichtingen kun je contact opnemen met Karin van Lieverloo, artistiek directeur, 0412-798000,
bij voorkeur op maandag, dinsdag of donderdag, of via karinvanlieverloo@museumjancunen.nl.

Stuur je sollicitatie met CV uiterlijk 30 april a.s. per mail aan karinvanlieverloo@museumjancunen.nl onder vermelding van ‘Vacature medewerker collectiebeheer’.Gastheer/gastvrouw worden?

De vrijwilligers die werkzaam zijn in Museum Jan Cunen zijn niet alleen maar kassamedewerker of suppoost; zij zijn vooral gastheer of –vrouw. Claartje de Nijs (bedrijfsvoering Museum Jan Cunen): "Onze vrijwilligers hebben een belangrijke rol; door hun directe contact met de bezoekers bepalen ze mede hoe mensen hun museumbezoek ervaren. Vandaar dat we hen zien als onze gastheren en –vrouwen."
Foto Joris van Lieverloo
Werkzaamheden
De vrijwilligers, of beter gezegd: de gastheren en –vrouwen van Museum Jan Cunen, werken een middag per week en rouleren in de weekenddienst. Ze hebben in principe steeds dezelfde taak, in de winkel, aan de kassa, de receptie of in de zaal, maar helpen ook mee als er bijvoorbeeld een speciaal evenement is. Afspraken over de werkzaamheden worden vastgelegd in een vrijwilligerscontract. "Het werk is dus niet helemaal vrijblijvend; we werken met een aantal basisregels. Maar plezier staat wel altijd voorop," aldus Claartje de Nijs.

Zinnige invulling

Kees van Hengel is als vrijwilliger van het eerste uur in het museum werkzaam als gastheer op zaal. In die hoedanigheid geeft hij bezoekers desgevraagd uitleg over de kunstwerken die er te zien zijn en houdt hij de veiligheid van de werken in de gaten. Hij vertelt: "Een museum zie ik als een verrijking van de samenleving. Ik vind het belangrijk om daaraan een bijdrage te leveren. Na een afgerond werkend leven is dit voor mij een zinnige invulling. Ik leer er veel van en ik kan ook veel van mijn werkervaring inbrengen. En natuurlijk is het ook gewoon fijn om lekker bezig te zijn."

Op zoek

Met name naar mensen die, net als Kees, als gastheer of –vrouw op zaal willen werken, is Museum Jan Cunen nog op zoek. "Mensen denken misschien dat een kunst en cultuur gerelateerde achtergrond voor dat werk noodzakelijk is, maar dat is niet zo," legt Claartje uit. "Het museum draagt de benodigde kennis over." Kees: "Een opleiding of achtergrond in kunst en cultuur heb ik ook niet. Het leek me gewoon leuk om er meer van te weten. En dat gaat hier vanzelf; om uitleg te kunnen geven over de kunstwerken, moet je je natuurlijk wel voorbereiden. Zo heb ik al veel geleerd."

Heeft u belangstelling om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Museum Jan Cunen? Neemt u dan contact op met Herman van den Muijsenberg: 0412-798000, hermanvandenmuijsenberg@museumjancunen.nl.Inschrijven nieuwsbrief

Email: