Naakt of Bloot?

3 FEBRUARI T/M 19 MEI 2019

Naakt of bloot? Deze vraag vormt de rode draad van de exposities Naakt of bloot? Het vrouwelijk naakt in de Nederlandse schilderkunst 1875-1925 en Naakt of bloot in de hedendaagse kunst, te zien vanaf 3 februari 2019. Museum Jan Cunen voelt de noodzaak om de actuele maatschappelijke discussie die ten aanzien van naakt en bloot heeft postgevat zichtbaar en bespreekbaar te maken. Waar aan de ene kant krampachtig en preuts wordt omgegaan met bloot, worden we er aan de andere kant mee overladen. Museum Jan Cunen illustreert deze discussie met twee tentoonstellingen waarin het vrouwelijk naakt centraal staat en de schoonheid van het naakte lichaam wordt gevierd.

Toen en nu
Het naakt in de kunst is op dit moment een populair thema. Museum Jan Cunen onderscheidt zich echter binnen het museale aanbod door met de combinatie van laat-19e-/vroeg-20e-eeuwse en hedendaagse kunst de tijdgeest ten aanzien van bloot toen en nu te pakken. Naakten van onder andere George Hendrik Breitner, Leo Gestel, Isaac Israels en Jan Sluijters worden getoond in combinatie met werk van Bart Hess, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen en Isabelle Wenzel. Het geeft een andere blik op de eigen tijd en plaatst onze omgang met het naakte lichaam in een breder perspectief.


Carla van de Puttelaar, Untitled, 2002, c-print, collectie Carla van de Puttelaar

Kijk en oordeel
Want is de kijk op het naakte lichaam rond 1900 wel zo anders dan tegenwoordig? In de media worden wij voortdurend geconfronteerd met bloot, terwijl de omgang daarmee een stuk gevoeliger lijkt te liggen dan jaren geleden. Dit heeft overeenkomsten met de dubbele moraal in de 19e eeuw: ‘wat je niet ziet, bestaat niet’ lijkt nu – verwijzend naar diverse discussies op social media – zelfs van toepassing te zijn op het beleid van sommige musea. Maar over wat je niet ziet kun je niet discussiëren, en dat bemoeilijkt het vormen van een mening. De actualiteit rondom de thematiek van het naakt, gelinkt aan de visie van ruim een eeuw geleden, speelt een grote rol in Naakt of bloot?. Daarnaast komen in de tentoonstellingen lokale en nationale namen aan het woord die vanuit hun professie met het lichaam te maken hebben en een diverse en genuanceerde visie op naakt of bloot geven.

Naakt of bloot? prikkelt, confronteert, brengt in verlegenheid, geeft plezier en maakt nieuwsgierig. Museum Jan Cunen wil met deze exposities niet alleen een positieve bijdrage leveren aan het beeld van naakt, maar wil ook een plek zijn waar je vrijuit kunt praten, waar je mag oordelen zonder te veroordelen, waar je mag zijn wie je bent en waar kunst je wat kan leren over jezelf.


Isaac Israels, Vrouw in profiel, voor 'Zonnebloemen' van Van Gogh, 1918. Olieverf op doek. Collectie Museum De Fundatie

Inschrijven nieuwsbrief

Email: