ACTIVITEITEN & AGENDA

Bagger! – weekend met gratis kinderactiviteiten op 16 en 17 februari

vrijdag 8 februari 2019
Op zaterdag 16 en zondag 17 februari organiseert Museum Jan Cunen in het kader van de tentoonstelling Bagger! - Het begin van de Nederlandse geschiedenis verschillende activiteiten voor jong en oud tijdens het Bagger!-weekend. Bijzondere kinderworkshops, interessante presentaties en spannende rondleidingen, met dank aan het Platform Vrijetijd Oss. De expositie Bagger! waarin de archeologische vindplaats Kessel in de gemeente Oss centraal staat, is wegens groot succes verlengd tot en met zondag 17 maart 2019.  

Zaterdag 16 februari
Op zaterdag 16 februari zijn er in Museum Jan Cunen bijzondere workshops voor kinderen! Er is een heuse Romeinse beautysalon, waar je je haar kunt laten vlechten als een Romeinse dame of keizerin, waar je je extra mooi kunt maken met Romeinse make-up en waar je ervaart hoe het is om naar een badhuis te gaan. Ook kun je echte Romeinse kleding passen en op de foto als keizer of keizerin. Of je bereidt je voor op de strijd als soldaat in het leger van Julius Caesar met een door jou zelf geknutseld zwaard. En er worden heerlijke lekkernijen uit de tijd van Caesar gemaakt tijdens de kookworkshop. Het programma duurt van 14.00 tot 16.00 uur en wordt begeleid door echte Romeinen. Ook ouders zijn van harte welkom; zij kunnen hun kleine Romeinse dames en Caesars bekijken, mee op de foto of ondertussen zelf deelnemen aan een interactieve rondleiding bij Bagger! door Will Brouwers, archeo-historicus en één van de samenstellers van de expositie.

Zondag 17 februari
Op zondag 17 februari worden presentaties en instaprondleidingen gegeven door archeologisch experts en samenstellers van de expositie Richard Jansen (Universiteit Leiden) en Will Brouwers (Tijdlijn Nijmegen), onder het genot van hapjes en drankjes uit het Romeinse verleden. Na afloop van de presentaties is er de mogelijkheid tot het volgen van een interactieve rondleiding bij de tentoonstelling Bagger! Het programma vindt op deze dag plaats van 14.00 tot 17.00 uur (om 14.00 uur presentaties door Richard Jansen en Will Brouwers; aansluitend Romeinse lekkernijen; van 15.00 tot 17.00 uur rondleidingen bij Bagger!). Neemt u zelf ook uw archeologische opgravingen mee ter beoordeling!

Alle Bagger!-workshops, rondleidingen en lezingen zijn gratis! Kom gezellig een middagje mee terug in de tijd. Aanmelden is verplicht en kan via info@museumjancunen.nl. Ben er snel bij!

Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis

Grootste archeologische vindplaats
De tentoonstelling Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis in Museum Jan Cunen neemt je mee naar de unieke archeologische vindplaats Kessel nabij de Lithse Ham, in de gemeente Oss. Kessel ligt aan de Maas en vormt samen met het nabijgelegen Over de Maas (Moordhuizen) de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Sinds hier in de jaren vijftig van de vorige eeuw gestart werd met baggerwerkzaamheden, is het gebied een paradijs voor lokale bagger-archeologen. Door het baggeren werd de geschiedenis letterlijk laag voor laag opgezogen. De vele naar boven gekomen voorwerpen, waaronder zwaarden, schilden en helmen, bijlen, gordelhaken, sieraden, aardewerk en ketels, munten, bouwmateriaal van tempels en bruggen, schepen, botten van dieren en zelfs van mensen, geven een verrassend inzicht in onze historie. Topstukken van de expositie zijn gevonden offergaven: persoonlijke attributen zoals een haarpen en een kinderarmbandje, maar ook de hoorn van een helm, waarvan wereldwijd geen vergelijkbaar exemplaar bestaat.

Caesar was hier?
Bagger! concentreert zich vooral op de talrijke vondsten uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd (250 voor Chr. - 450 na Chr.), verbindt ze aan de vroegste historische bronnen over onze streken en vertelt de verschillende boeiende, inspirerende en onterecht onderbelichte verhalen die bij deze vondsten horen. En deze spreken tot de verbeelding: in Kessel stond de grootste Romeinse tempel van Nederland; dit was een cultusplaats en handelscentrum in de late ijzertijd; de geheimzinnige stad Vada lag bij Kessel. Zelfs Julius Caesar was er…of toch niet?  In de tentoonstelling speuren we naar sporen van Caesar in de Lage Landen, want sinds kort wordt aan de hand van archeologische vondsten zelfs het verslag van de veldtocht van de beroemdste Romein ooit gekoppeld aan de locatie Kessel. Een opmerkelijk beeld wordt geschetst: een grindgat op de plek waar de Maas de Waal bijna raakt, lijkt in meerdere opzichten het begin te vormen van de geschiedenis van Nederland in het algemeen en Brabant in het bijzonder. 

Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis is te zien t/m zondag 17 maart 2019.

Bagger! wordt mede mogelijk gemaakt door:

Inschrijven nieuwsbrief

Email: