Sign of the Times- Gemaskerd bal v/d hedendaagse kunst

6 oktober 2019 t/m 26 januari 2020

Sign of the Times is een initiatief van de Eindhovense curator Frank van der Linden, die 32 hedendaagse kunstenaars selecteerde om een masker vorm te geven. Deze maskers worden in combinatie met ander werk van de deelnemende kunstenaars getoond in een groepstentoonstelling. Met gerenommeerde namen als Reinoud van Vught, Claudy Jongstra en Marc Mulders maar ook jonge talenten als Roos Holleman en Niek Hendrix geeft Sign of the Times een gevarieerd beeld van de Nederlandse hedendaagse kunst anno 2019. 
 
Het project is vernoemd naar een nummer van Prince. Van der Linden: ‘Het verwijst naar de handtekening van de kunstenaars en naar de tijdsgeest, het moment waarop ze het masker maken.’ De maskers zijn verbonden door de vorm, maar hebben elk een totaal eigen signatuur en uitstraling. Katinka Lampe smeerde de vormen van ogen en neus dicht tot een glooiende ondergrond ontstond, waarop ze een geschilderd gezicht met masker aanbracht. Lisa Couwenbergh bewerkte het basismasker met purschuim om tot een vereenvoudigde vorm te komen, die ze voorzag van een ‘grasmatje’. Marc Mulders maakte een blonde en een donkere variant, tegenhangers als dag en nacht, terwijl Michiel van Nieuwkerk aarde gebruikte.
In Museum Jan Cunen wordt de reeks maskers voor het eerst en in zijn volledigheid getoond. De maskers worden in de context van ander werk van de deelnemende kunstenaars geplaatst, om zo een veelzijdig beeld van de huidige artistieke tijdgeest te geven. Deelnemende kunstenaars van wie zich ook werk in de collectie van Museum Jan Cunen bevindt zijn: Marc Mulders, Reinoud van Vught, Gijs Assmann, Fransje Killaars, Lisa Couwenbergh en Maartje Korstanje. Daarnaast nemen deel: Niels Broszat, Sjoerd Buisman, Stefan Cools, Anne Forest, Niek Hendrix, Bram Hermens, Caren van Herwaarden, Roos Holleman, Claudy Jongstra, Marja Kennis, Theo Kuijpers, Katinka Lampe, Couzijn van Leeuwen, Jorn van Leeuwen, Roel van der Linden, Fang Mij, Olaf Mooij, Michiel van Nieuwkerk, Olphaert den Otter, Karen Sargsyan, Charlotte Schleiffert, Erik-Jan van der Schuur, Rik Smits, Roy Villevoye, Brian Coutinho en Evi Vingerling