NU TE ZIEN

‘Ja joh, neem je gebakken vis lekker mee naar het toilet.
#genietervan #ikhebduidelijkdememogemist’  

te zien t/m 16 april 2023


Beeldend kunstenaar Marin Hondebrink (1985) maakt van alles mee tijdens haar studentenbijbaan in een openbaar toilet in het grootste winkelcentrum van Utrecht. Haar belevenissen deelt ze jarenlang op haar facebookpagina: van drollen en maandverband tot bakjes kip samba en flesjes wijn. Wat ze er dagelijks tegenkomt blijkt een onuitputtelijke inspiratiebron. Na zes jaar verzamelen van (vaak vieze) verhalen, slaat ze de handen ineen met kunstenaar en uitgever Bas Fontein.  Samen leggen ze haar belevenissen vast in het boekje Artist as a Toilet Attendant, Facebook Memoires from a Public Toilet. 

Voor Kunst op de wc blazen ze foto’s op van een aantal van Hondebrinks kleine sculpturen. Wat in eerste oogopslag aantrekkelijke glanzende glittervoorwerpen lijken, verbeelden in wezen taboeonderwerpen als tampons, tepels en maandverband.  

Op de plek waar zich nu de toiletten bevinden, liggen de wortels van het museum. Stadsarchivaris Jan Cunen begon hier met het verzamelen van een gemeentelijke collectie, die in 1935 werd opengesteld voor het publiek. Reden genoeg om de kleinste kamertjes om te toveren tot tentoonstellingsruimten; een plek waar je een-op-een tijd doorbrengt met kunst.  

De bril van Jan verwijst hier naar de geschiedenis, de wiebelige glazen stolp is van kunstenaar Koos Buster Stroucken (1991) die in de eerste editie van Kunst op de wc te zien was 

Kunst op de wc wordt mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, Mondriaan Fonds, VriendenLoterij Fonds en Vrienden van Museum Jan Cunen.