Villa Curiossa - wonderkamer van OssPermanente tentoonstelling

Villa Curiossa is een spannende tentoonstelling over de geschiedenis van Oss. Met mammoeten, margarine, de vorst van Oss, Unox & Zwanenberg, Organon, Bergoss én een hotline naar een donker verleden. Villa Curiossa vormt letterlijk en figuurlijk het nieuwe hart van het museum. Kom het zelf ervaren en ontdek alles wat dit kleine stadje trots maakt! 

Centraal in Villa Curiossa staat een levensgrote 3-D replica van Villa Constance: niet voor niets het mooiste monument van Oss. Het gebouw fungeert als een interactieve tijdmachine naar de rijke stadsgeschiedenis. Vanuit dit centrale punt vertakt Villa Curiossa zich naar het trappenhuis, het café en de overige etages, waar het historische verhaal en actuele tentoonstellingen elkaar raken en inspireren. 

Een vaste volgorde is er niet, net zo min als een begin- of eindpunt. Villa Curiossa wil vooral verrassen. De expositie laat zien hoe kunst en erfgoed altijd actueel blijven en uitdagen tot een frisse kijk op jezelf, de stad en de wereld om je heen.

Het project maakt deel uit van het meerjarenplan Jan Cunen is van OnSS, dat in 2021 van start ging. Het museum wordt hierbij ondersteund door onder andere Mondriaan Fonds, VSBfonds, het Vriendenloterij Fonds en Fonds Jan Cunen.