Bo Stokkermans

Open Closet Archive 
1 september 2023 t/m 4 februari 2024


Stellingkasten vol persoonlijke maar tegelijk voor iedereen herkenbare spullen: Bo Stokkermans toont de voorwerpen waarmee die leeft in de vorm van een archief, compleet met inventarislijst. Niet alleen kunnen we zien wat Bo draagt, maakt, bewaart en verzamelt; we kunnen bladeren in notitieboeken, correspondenties lezen of kleding uitvouwen en aantrekken.

De archiefopstelling ontstond in 2021 uit een behoefte aan overzicht na een lange periode zonder vaste verblijfplaats. Open Closet Archive weerspiegelt Bo’s afwegingen, maar werpt ook universele vragen op over hoe wij ons verhouden tot de spullen waarmee we ons omringen. Waarom bewaren we iets? Is het ons bezit of leven we ermee samen? Welke verantwoordelijkheid dragen we voor een object? En hoe dragen spullen bij aan beeldvorming, over onszelf en anderen?

De samenstelling van het archief zal gedurende de tentoonstelling veranderen. Door aanraking van het publiek, maar ook als Bo een broek of tent nodig heeft en naar Oss afreist om het benodigde voorwerp tijdelijk te ‘lenen’. Let op: alleen Bo mag de spullen buiten deze museumzaal gebruiken. Aanraken en oppakken mag met zorg, maar leg alles terug, zodat de getoonde voorwerpen na de tentoonstelling weer bij Bo zijn.

Bo Stokkermans maakte deel uit van de Brabantse talenthub jump!, waarin Museum Jan Cunen coach en partner is.