Jan Cunen blijft thuis

14 februari tot en met 19 september 2021


Alle tijd thuis doorbrengen: Jan Cunen gebruikte de lockdown om zijn eigen collectie grondig onder de loep te nemen. Met welke objecten begon de verzameling? Wat is het kleinste object, en wat het grootste of het zwaarste? Wie was Constance, de naamgeefster van de villa? En wat doet neonverlichting van Unox in museaal bezit? Deze tentoonstelling neemt je mee op reis door de verhalen van de werken van Jan en ons museum.     

Hoogtepunten uit de collectie, minder bekende vondsten en een paar bijzondere logees vertellen samen tientallen verhalen. Over Oss als archeologische schatkamer van Nederland en de rijke lokale industriële geschiedenis, die nauw verbonden is aan de oud-bewoners van Villa Constance. Over de functies van de kamers van het voormalige woonhuis, en de kunst die er later werd getoond en verzameld, van Haagse School tot hedendaags. 

Een greep uit de stukken: enorme mammoetbotten, machines uit de lokale industrie, een selectie uit duizenden ontwerptekeningen van tapijtenfabriek Bergoss, schilderijen van Hendrik Willem Mesdag, Thérèse Schwartze, Jan Toorop en Jan Andriesse en beelden van Axel van der Kraan, Maartje Korstanje, Lisa Couwenbergh en David Bade.Jan Andriesse, Arco de Iris, 1996