Mieke Bal | Kunst uit noodzaak

Op 9 december is de tentoonstelling van Mieke Bal 
gedeeltelijk gesloten vanwege een besloten bijeenkomst. 3 oktober 2020 tot en met 31 januari 2021

Wat maakt kunst noodzaak? Volgens Mieke Bal is het ‘zinvol, zelfs noodzakelijk, om vanuit kunst naar de wereld te kijken’. Daar raakt haar zienswijze aan gastcurator Jeroen Lutters’ methode Art-Based Learning, waarin hij het leren niet over maar van kunst bepleit. Kunst wakkert je verbeelding aan en maakt nieuwe mogelijkheden denkbaar.

Heden, verleden en toekomst lopen in het werk van Mieke Bal steevast door elkaar. Het niet chronologisch ordenen van gebeurtenissen, preposterous history genoemd, is misschien wel het belangrijkste bestanddeel van haar audiovisuele installaties. Vanuit het nu reflecteert zij op meesterwerken uit het verleden. Reasonable Doubt maakt aan de hand van filosoof Descartes het denken zichtbaar als sociaal proces, Madame B. plaatst het emotioneel kapitalisme dat Flaubert in zijn literatuur al wist aan te wijzen in hedendaags perspectief en het chaotische veelluik Don Quichote maakt de uit trauma voortvloeiende gekte van het personage voelbaar.

In alle gevallen doet Mieke Bal een beroep op de kijker als ‘gesprekspartner’, bij wie ze begrip en herkenning wil oproepen. Maar ook een kritische houding: naar de personages, jezelf en de maatschappij. De hoofdthema’s in haar werk – verlangen, twijfel, verdriet en waanzin – zijn immers de sterke emoties waar wij allemaal mee te maken krijgen.

Kunst uit noodzaak geeft een overzicht van haar belangrijkste video-installaties, gecombineerd met werk uit onze collectie van onder anderen Ronald Ophuis, Martine Stig en Armando. De tentoonstelling lanceert bovendien haar nieuwste film, It’s about time, die volledig in lijn met preposterous history niet als eind- maar beginpunt wordt getoond.

Samen met de tentoonstelling en de online masterclass verschijnt ook het boek Kunst uit noodzaak van Mieke Bal. Het boek, dat ook onafhankelijk van de tentoonstelling gelezen kan worden, is een pleidooi voor het creatieve denken als opbrengst van een proces van leren van kunst, zonder schoolse praktijken. Kunst uit noodzaak is te koop in de shop van Museum Jan Cunen en via de webshop van ArtEZ Press. 

Ga nu zelf aan de slag met de online masterclass ABL: https://www.artez.nl/en/research/art-based-learning-online-masterclass

Gastcurator: Jeroen Lutters