Podcast Museum Jan Cunen

Maak kennis met de podcastserie Museum Jan Cunen zet het mes in....! In deze podcastserie nemen we je mee achter de schermen van Villa Constance, het indrukwekkende museumgebouw dat ooit diende als woonvilla van boterbazen Jurgens en Van den Bergh. Ontdek de fascinerende verhalen die tegenwoordig het hart van ons museum vormen, variërend van anekdotes over margarine, worst en kamerbreed tapijt tot de politieke geschiedenis van de SP in de permanente tentoonstelling Villa Curiossa.

Duik in de wereld van tentoonstellingsontwikkeling, waarbij we je meenemen naar onze kantoren en koffietafel. Hier ontstaan en krijgen onze tentoonstellingen vorm, op basis van zorgvuldige afwegingen en uitgebreid onderzoek. Ontdek waarom bepaalde ideeën juist wel of juist niet de eindstreep halen. Elke aflevering staat conservator Merel van den Nieuwenhof, of een van haar collega's, samen met een prominente gast stil bij één thema dat nauw verbonden is met onze tentoonstellingen. 

DE VORST VAN OSS & TIJDGENOTEN I ELITE IN DE IJZERTIJDRichard Jansen zet het mes in...De IJzertijd (1 & 2)
Richard Jansen is te gast bij aflevering 1 & 2 en hij neemt ons mee naar de vroege ijzertijd.  Jansen is voormalig stadsarcheoloog van Oss, docent Archeologie universiteit Leiden en gastconservator van de huidige tentoonstelling De Vorst van Oss & tijdgenoten, Elite in de ijzertijd. Curator Merel van den Nieuwenhof gaat met hem in gesprek over de ijzertijd, het werkveld van de archeoloog en het feit dat de samenleving in de ijzertijd veel rijker was dan wij nu soms denken. We graven diep in de materie en bieden een bulk aan extra diepgang, zonder te verzanden in complexiteit. David Bade zet het mes in...Hedendaags Vorstengraf (3)
In aflevering 3 verkent conservator Merel van den Nieuwenhof samen met beeldend kunstenaar David Bade zijn langdurige, warme band met Museum Jan Cunen en de ontwikkelingen in kunstonderwijs, hedendaagse kunst en inclusiviteit, lang voordat dat gangbaar was. David Bade is de maker van Het Hedendaags Vorstengraf, dat momenteel te zien is in de tentoonstelling De Vorst van Oss & Tijdgenoten - elite in de IJzertijd. Jordie Rovers zet het mes in... Jong talent (4)
In deze aflevering verwelkomen we Jordie Rovers, die samen met Jan Cunen het mes zet in...De archeologie van nu. Merel gaat in gesprek met deze jonge beeldend kunstenaar met een passie voor archeologie. Hij deelt zijn ervaringen met metaaldetectortochten, onthult de directe lijn in zijn tekeningen, bespreekt zijn favoriete werk in De Vorst van Oss, en vertelt over zijn avonturen als deelnemer aan de Brabantse talenthub jump! Sandra en Stefan zetten samen het mes in...Kunst voor dieren (5)
In deze podcastaflevering zet Jan Cunen het mes in...Kunst voor dieren. Kunstenaar Stefan Cools en landschapsarchitect Sandra van den Beuken zijn de hoofdgasten. Merel stelt hen vragen over hun drijfveren, terwijl Wouter, de vaste gast en geluidstechnicus, inspringt wanneer hij dat nodig vindt. Het gesprek belicht thema's als landschapsbeheer, verbeeldingskracht en ecologie en benadrukt het belang van ter plekke in het veld observeren in plaats van achter je bureau blijven zitten. Door naar deze podcast te luisteren, krijg je inzicht in de monocultuur, de waarde van diversiteit in het cultuurlandschap en de relatie tussen kunst, natuur en genezing. 

Nog tot 4 februari 204 is in Museum Jan Cunen de tentoonstelling The Animal Farmacy te zien. Ontdek hun bijzondere perspectief op kunst, natuur en genezing met de focus op de belevingswereld van dieren. Verken zowel de apothekerstuin als de tentoonstelling op de 3e etage  


De afleveringen

0. Introductie
1. De ijzertijd
2. Het volk en elite in de ijzertijd
3. Een hedendaags vorstengraf
4. Jong talent
5. Kunst voor dieren


Abonneer je nu via jouw favoriete platform: 

 SPOTIFY          APPLE              GOOGLE