Market Garden in Oss

2 juni t/m 22 september

Vrijheid: wat betekent dat voor jou? We zijn eraan gewend in vrijheid te leven. Het is een voorrecht dat we bijna voor lief nemen. Van 2 juni tot en met 22 september 2019, bij de herdenking van 75 jaar vrijheid in Oss, sluit Museum Jan Cunen met twee exposities aan bij het lokale verhaal van de Osse bevrijding én bij het universele gevoel van vrijheid. In Market Garden in Oss worden legendarische foto’s uit 1944 en 1945 gepresenteerd. En de expositie Museum van de stad - Vier de vrijheid! toont ons de hedendaagse verbeelding van de vrijheid door inwoners van de Gemeente Oss. 

Market Garden in Oss
Met de expositie Market Garden in Oss wordt stilgestaan bij het moment dat Oss in september 1944 werd bevrijd en de angst voor de oorlog omsloeg in het feest van de bevrijding. De gerenommeerde Osse fotograaf Leo van den Bergh legde deze momenten vast: geallieerde vliegtuigen in de lucht, tanks in de Molenstraat – met op de achtergrond het huidige Museum Jan Cunen –, blijdschap op straat, kinderen met vlaggen, een uitgelaten groep meisjes bij een soldaat. Historische foto’s, die laten zien dat plekken nagenoeg hetzelfde blijven, maar gekleurd worden door de context van de geschiedenis. Het verleden, en in het bijzonder het gevoel van oorlog en vrijheid, wordt zo, 75 jaar na de Osse bevrijding, weer tastbaar. Want door te herinneren, te herdenken en te vieren, leert de toekomst van het verleden. 

In samenwerking met


   Foto bijschriften
Foto van Leo van den Bergh, 17 september 1944 (collectie Stadsarchief Oss).
Britse vliegtuigen behorende bij Operatie Market Garden in de lucht boven Oss. De foto is gemaakt bij het huis van Leo van den Bergh aan de Molenstraat.
Rechtsonder het torentje van het toenmalige stadhuis, nu Museum Jan Cunen.

Foto van Leo van den Bergh, 19 september 1944 (collectie Stadsarchief Oss).
Een Britse tank rijdt door de Osse Molenstraat. Op de achtergrond het stadhuis, het huidige Museum Jan Cunen, waar de Nederlandse vlag al wappert. 

Foto van Leo van den Bergh, 21 september 1944 (collectie Stadsarchief Oss).
De gezusters Ploegmakers uit Oss onderhouden zich met een Britse militair tijdens een oponthoud van de opmars van de geallieerden naar Nijmegen.

Foto van Leo van den Bergh, 19 september 1944 (collectie Stadsarchief Oss).
De bevrijding van Oss. Adje van den Bergh, het jongere broertje van de fotograaf, heeft een Nederlandse vlag uit het ouderlijk huis gehaald om de bevrijding te vieren.