Van Armando tot Tajiri - Ontdekkingen van een verzamelaar

15 oktober 2016 t/m 28 mei 2017

Nog nooit in zijn totaliteit te zien geweest voor publiek: de omvangrijke kunstverzameling van de Osse collectioneur Frans van Ooijen. Met trots presenteert Museum Jan Cunen de expositie Van Armando tot Tajiri - Ontdekkingen van een verzamelaar, een dwarsdoorsnede van de Nederlandse kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Grote namen uit de kunstgeschiedenis zijn vertegenwoordigd: Armando, JCJ Vanderheyden, Harrie Gerritz, Aad de Haas, Klaas Gubbels, Ad Gerritsen, Shinkichi Tajiri en vele anderen. 

Persoonlijke band met kunstenaars
"Er gaat geen dag voorbij dat ik de kunstwerken niet bekijk." Het leven van oud-basisschooldirecteur Frans van Ooijen (Oss 1942) is onlosmakelijk verbonden met kunst. 23 jaar was hij toen hij zijn eerste kunstwerk kreeg: een prent van kunstenaar Aad de Haas. Dit was het startpunt van een imposante verzameling schilderijen, tekeningen, grafiek en beeldhouwkunst. Van de iconische koffiepotten van Klaas Gubbels, de materiekunst van Bram Bogart en de nieuwe kijk op figuratie van Reinier Lucassen tot de schuldige landschappen van Armando en de symbolische knopen van Tajiri; kunstenaars die in de tweede helft van de twintigste eeuw de kunst in ons land mede hebben vormgegeven.   

De expositie in Museum Jan Cunen toont niet alleen een uiteenlopende verzameling van kunst, maar is ook een bonte bundeling van persoonlijke verhalen en herinneringen. Van Ooijen bouwde in de loop der jaren vaak bijzondere banden op met de kunstenaars die hij bewonderde. Hij zocht altijd actief contact en kwam vaak bij ze over de vloer. Gezinsvakanties met de caravan wist hij te plannen in de buurt van de kunstenaarsateliers. Zo ontstonden goede verstandhoudingen, en zelfs vriendschappen. Bij aankopen liet Van Ooijen zich niet alleen leiden door zijn eigen smaak, maar ook door deze relaties. 

Verzamelaarsoog
Na ruim een halve eeuw verzamelen breidt Van Ooijens collectie zich nog altijd uit. Door niet beroepsmatig met kunst bezig te zijn, behield hij zijn onbevangen blik. Hij kiest op gevoel, gedreven door jarenlange ervaring. Veel kijken trainde zijn verzamelaarsoog. "Er mag niets ontbreken en niets mag me eraan storen, het hele werk moet harmoniëren", zo zegt hij. Zijn keus gaat uit naar kunstenaars die een steeds verdergaande vereenvoudiging van vormen laten zien, om te komen tot een essentie. Van Armando tot Tajiri - Ontdekkingen van een verzamelaar geeft een beeld van ruim 50 jaar kunst verzamelen en is daarmee een boeiend samenspel van verschillende kunstenaarshanden, media, stijlen en sferen. Met als overeenkomstige noemer de artistieke voorkeur van Frans van Ooijen.  

Museumschool   
Een spin-off van de tentoonstelling Van Armando tot Tajiri - Ontdekkingen van een verzamelaar is te zien in de lokalen van de Museumschool. Museum Jan Cunen en de Osse scholengemeenschap Het Hooghuis werken sinds 1998 samen en zijn expert op het gebied van kunsteducatie voor het vmbo. In 2003 openden ze de eerste Museumschool in Nederland, waarbij elk schooljaar kunst in leslokalen van Het Hooghuis locatie West wordt getoond. Tot en met 29 januari 2017 worden leerlingen tijdens hun lessen omringd door grafiek van kunstenaars als David van de Kop, Klaas Gubbels, Harrie Gerritz en anderen, speciaal geselecteerd door Frans van Ooijen. Het is voor het eerst dat de Museumschool door Museum Jan Cunen gebruikt wordt als dependance van een lopende expositie.