Villa Constance - Geschiedenis van een Rijksmonument

15 oktober 2016 t/m 29 januari 2017

Geschiedenis van een Rijksmonument
Museum Jan Cunen schrijft geschiedenis! Met de huidige verbouwing voegt het museum een nieuw verhaal toe aan de historie van de monumentale stadsvilla. Gebouwd in 1888 en in de loop der jaren uitgegroeid tot icoon van Oss. De expositie Villa Constance - Geschiedenis van een Rijksmonument belicht de verschillende bestemmingen die het pand in de loop der jaren heeft gehad: van woonhuis naar stadhuis tot huis voor de kunsten. Villa Constance is een pareltje op architectuurgebied, maar bovenal een schatkamer aan verhalen! 

In vogelvlucht
Opdrachtgever voor de bouw van de stadsvilla was Arnold van den Bergh, zoon van margarinefabrikant Simon van den Bergh. Arnold vernoemde het pand naar zijn dochter Constance. In 1891 werd de villa verkocht aan Arnold Jurgens, eveneens margarinefabrikant, die de naam veranderde in Villa Johanna. Vanaf 1899 tot 1910 bood het pand onderdak aan een meisjespensionaat van Franse kloosterzusters, waarna het weer werd bewoond, tot het in 1921 in gebruik genomen werd als stadhuis. Naamgever van het huidige museum is stadsarchivaris Jan Cunen die in het stadhuis een tentoonstellingsruimte inrichtte. Begin jaren 1980, na een aantal jaren leegstand door het vertrek van de gemeente, werd de villa in zijn geheel als museum in gebruik genomen en kreeg het de naam Jan Cunen Centrum. Ook nam Poppentheater Marag haar intrek in het pand. Sinds 2001 is het gebouw een Rijksmonument. Museum Jan Cunen verzelfstandigde in 2016 en bouwt op dit moment hard aan morgen.

Kom naar Villa Constance 
Altijd al de eerste bouwtekening van Villa Constance willen bekijken? Wie waren nu die eerste bewoners van de stadsvilla? Hoe zag het bureau van de burgemeester eruit? Of de bril van Jan Cunen? Wie wil nog eenmaal de sfeer proeven van Marag? En wie kent nog alle directeuren van het museum? Hoe ziet het museum er tijdens deze verbouwing eigenlijk van binnen uit? Kom kijken in Museum Jan Cunen! En ontdek de veranderingen die het pand in de loop der tijd heeft ondergaan en hoe dit Rijksmonument de geschiedenis van Oss ademt.

Oproep: trouwfoto's
In de loop der jaren zijn veel inwoners van Oss en omstreken getrouwd in de Trouwzaal van Museum Jan Cunen en fungeerde het museum als decor voor vele trouwfoto's.  Naar die trouwfoto's en herinneringen zijn we benieuwd! In de tentoonstelling Villa Constance - Geschiedenis van een Rijksmonument maken we graag plaats voor uw trouwfoto's. Neemt u contact met ons op voor meer informatie.

De expositie Villa Constance - Geschiedenis van een Rijksmonument is ontstaan uit een samenwerking met het Stadsarchief Oss en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). 
 

Villa Constance
foto’s: Stadsarchief Oss