Hendrik Valk

Kunstenaar van de klare lijn
2 juni t/m 22 september 2019

Hendrik Valk (1897-1986) wordt de kunstenaar van de 'klare lijn' genoemd. Al op jonge leeftijd experimenteerde hij met stilering en abstractie en rond 1918-1920 nodigde Theo van Doesburg hem uit om zich aan te sluiten bij de kunstenaars van De Stijl. Valk verkoos echter zijn eigen weg te volgen. Hij ontwikkelde zijn ‘Valk-stijl’, waarbij hij vasthield aan de zichtbare werkelijkheid, die hij in sobere rechte lijnen tot de essentie reduceerde. Al het overbodige elimineerde Valk. Met uitzondering van de jaren dertig, toen hij een periode meer realistisch werkte, bleef hij zijn leven lang aan die visie vasthouden.

In Museum Jan Cunen wordt aan de hand van circa 70 werken een beeld geschetst van de schilder en graficus Hendrik Valk. Centraal daarbij staat zijn karakterisering als kunstenaar van de ‘klare lijn’: door zijn beperking tot de essentie staat in Valks werk ieder lijntje op de juiste plaats.

Afbeelding:
Hendrik Valk Deportatie - De schuldelozen, 1960, collectie Joods Historisch Museum Amsterdam 
Tot en met 22 september 2019 wordt in Museum Jan Cunen in Oss een beeld geschetst van de schilder en graficus Hendrik Valk (1897 – 1986). Centraal daarbij staat zijn karakterisering als kunstenaar van de ‘klare lijn’: door zijn beperking tot de essentie staat in Valks werk ieder lijntje op de juiste plaats.

Al op jonge leeftijd experimenteerde Valk met stilering en abstractie, en rond 1918-1920 nodigde Theo van Doesburg hem uit om zich aan te sluiten bij de kunstenaars van De Stijl. Valk verkoos echter zijn eigen weg te volgen. Hij ontwikkelde zijn ‘Valk-stijl’, waarbij hij vasthield aan de zichtbare werkelijkheid, die hij in sobere rechte lijnen tot de essentie reduceerde. Al het overbodige elimineerde Valk. Met uitzondering van de jaren dertig, toen hij een periode meer realistisch werkte, bleef hij zijn leven lang aan die visie vasthouden.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Karin van Lieverloo (artistiek directeur Museum Jan Cunen) en Stichting Hendrik Valk. Met dank aan de bruikleengevers waaronder het Joods Historisch Museum, Museum De Lakenhal en de Anne Frank Stichting.

Manuela Klerkx, PR medewerker Museum Jan Cunen, in gesprek met Caroline Roodenburg, Directeur van de Stichting Hendrik Valk. Een produktie van Parmando24Culture