Ernst Coppejans - SOLD

Vrijdag 20 t/m zondag 22 december 2019

POP-UP TENTOONSTELLING

Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 december toont Museum Jan Cunen in samenwerking met Dutch National Portrait Gallery acht foto’s uit de serie SOLD, een reeks anonieme portretten door Ernst Coppejans (Wissekerke, 1974) van slachtoffers van mensenhandel. Geschokt door de grote schaal waarop moderne slavernij – ook in Nederland – plaatsvindt, doet Coppejans sinds 2016 onderzoek naar dit fenomeen: hij zocht de slachtoffers op in hun tijdelijke opvang, noteerde hun verhalen en fotografeerde hen, het gezicht onherkenbaar, in hun eigen kleren, omringd door hun eigen spullen. Het resultaat is een indrukwekkende serie portretten waarin slachtofferschap plaatsmaakt voor menselijke waardigheid, en grauwheid voor kleur.

Moderne slavernij
Vanaf het moment dat Coppejans begon aan zijn onderzoek naar moderne slavernij in Nederland stuitte hij - om veiligheidsredenen - op veel tegenstand van de kant van officiële instellingen, inclusief de asielcentra. Op voorwaarde dat de modellen anoniem zouden blijven en inspraak zouden krijgen, kon Coppejans zijn project afmaken. De anonimiteit van de portretten benadrukt de ernst en de universaliteit van het probleem van mensenhandel en moderne slavernij. Met SOLD won Coppejans de tweede prijs van de Zilveren Camera Awards en de Paul Peters Prijs in de categorie geëngageerde fotografie.

3FM Serious Request: The Lifeline
Met de driedaagse pop-uptentoonstelling sluit Museum Jan Cunen aan bij 3FM Serious Request: The Lifeline, een initiatief van 3FM en het Rode Kruis. Om aandacht te genereren en geld in te zamelen voor slachtoffers van moderne slavernij als mensenhandel, uitbuiting en onderdrukking lopen de dj’s van 3FM tussen 18 en 24 december van Goes naar Groningen. In die week biedt Museum Jan Cunen de mogelijkheid om geld te doneren. Meer informatie over de actie op www.3fm.nl.

Dutch National Portrait Gallery
Deze pop-uptentoonstelling kwam tot stand op initiatief van Dutch National Portrait Gallery. Eerder was deze te zien tijdens het FotoFestival Naarden, waar de tentoonstelling veel aandacht kreeg en het publiek geraakt werd door de hartbrekende verhalen bij de anonieme portretten. Dutch National Portrait Gallery maakt sinds een aantal jaren tentoonstellingen op locatie, met werk - specifiek: portretten - uit museum-, bedrijfs- en private collecties. Meer informatie op www.dutchnationalportrait.gallery.

Q&A tijdens Night at the Museum
Tijdens de langste nacht van het jaar - op 21 december - opent Museum Jan Cunen de deuren voor een echte 'Night at the Museum' en kunnen bezoekers naast het bezichtigen van de tentoonstellingen Sign of the Times – Gemaskerd bal van de hedendaagse kunst en SOLD genieten van Glühwein en warme chocolademelk. Om 20.30 uur houdt conservator Merel van den Nieuwenhof een Q&A met Ernst Coppejans over de totstandkoming van SOLD.


Over Ernst Coppejans
Ernst Coppejans (Wissekerke, 1974) studeerde af aan de Fotoacademie in Amsterdam en werkt sindsdien als autonoom fotograaf en in opdracht. Met zijn kleurrijke en uitgesproken fotografie creëert hij aandacht voor sociale misstanden en heftige verhalen van en over mensen die - noodgedwongen - aan de onderkant van de maatschappij leven. Zo maakte hij een reeks portretten van West-Afrikaanse homoseksuelen onder de titel Dans le milieu en legde hij voor de reeks Mr. Loverlover mannelijke prostituees vast in hun werkkamers. In zijn fotografie benadert Coppejans het ‘anders zijn’ niet als probleem maar juist als kracht. Met zijn portrettenserie SOLD creeërt hij bewustzijn voor de universaliteit en de grootschaligheid van mensenhandel en moderne slavernij. Coppejans won diverse prijzen en zijn werk werd o.a. getoond in Museum De Fundatie in Zwolle en het Tropenmuseum en de Melkweg Galerie in Amsterdam.