Mieke Bal | Kunst uit noodzaak

SPECIALE AANBIEDING
We verkopen het boek 'Kunst uit noodzaak van Mieke Bal nu met een aantrekkelijke korting van 5 euro. Het boek kost nu tijdelijk € 24,95 (plus €4,50 verzendkosten) Wil je ons een beetje steunen én een interessant boek lezen? Bestel hem dan snel door het sturen van je adresgegevens naar Diny via info@museumjancunen.nl

Over het boek

De noodzaak om van kunst te leren: het oeuvre van Mieke Bal is hiervoor in de kern een krachtig pleidooi. Haar video’s en video-installaties prikkelen bovenal de verbeelding en geven een creatieve impuls aan de kijker. Verbeelding is ‘denken met, door en in beelden’ en ze is net zo belangrijk voor de mens als kennis en verstand. In kunst komt dit alles samen tot een geheel. Dit boek geeft in woord en veel beeld een overzicht van de unieke videowerken van Mieke Bal. Zij gaat daarin een kritisch gesprek aan met beroemde meesterwerken uit het culturele erfgoed. Mieke Bal, internationaal bekend als cultuurwetenschapper, presenteert hiermee haar grensverleggende oeuvre, daagt uit tot interpreteren, herinterpreteren en zoeken naar nieuwe perspectieven en roept ertoe op de verbeelding te waarderen als een belangrijke bron van kennis.


------------------------------


Wat maakt kunst noodzaak? Volgens Mieke Bal is het ‘zinvol, zelfs noodzakelijk, om vanuit kunst naar de wereld te kijken’. Daar raakt haar zienswijze aan gastcurator Jeroen Lutters’ methode Art-Based Learning, waarin hij het leren niet over maar van kunst bepleit. Kunst wakkert je verbeelding aan en maakt nieuwe mogelijkheden denkbaar.

Heden, verleden en toekomst lopen in het werk van Mieke Bal steevast door elkaar. Het niet chronologisch ordenen van gebeurtenissen, preposterous history genoemd, is misschien wel het belangrijkste bestanddeel van haar audiovisuele installaties. Vanuit het nu reflecteert zij op meesterwerken uit het verleden. Reasonable Doubt maakt aan de hand van filosoof Descartes het denken zichtbaar als sociaal proces, Madame B. plaatst het emotioneel kapitalisme dat Flaubert in zijn literatuur al wist aan te wijzen in hedendaags perspectief en het chaotische veelluik Don Quichote maakt de uit trauma voortvloeiende gekte van het personage voelbaar.

In alle gevallen doet Mieke Bal een beroep op de kijker als ‘gesprekspartner’, bij wie ze begrip en herkenning wil oproepen. Maar ook een kritische houding: naar de personages, jezelf en de maatschappij. De hoofdthema’s in haar werk – verlangen, twijfel, verdriet en waanzin – zijn immers de sterke emoties waar wij allemaal mee te maken krijgen.

Kunst uit noodzaak geeft een overzicht van haar belangrijkste video-installaties, gecombineerd met werk uit onze collectie van onder anderen Ronald Ophuis, Martine Stig en Armando. De tentoonstelling lanceert bovendien haar nieuwste film, It’s about time, die volledig in lijn met preposterous history niet als eind- maar beginpunt wordt getoond.Ga nu zelf aan de slag met de online masterclass ABL: https://www.artez.nl/en/research/art-based-learning-online-masterclass

Gastcurator: Jeroen Lutters