Kunst op de wc | Koos Buster


te zien tot en met 31 oktober 2021 


We hebben een onverwachte tentoonstellingsruimte toegevoegd aan de historische Villa Constance: onze toiletten. Kunstenaar Koos Buster is de eerste die de ruimtes transformeert met zijn keramieken voorwerpen.

Het lijkt wat apart, kunst op de wc. Maar in de tijd dat stadsarchivaris Jan Cunen, naamgever van het museum, begon met de aanleg van een gemeentelijke collectie, verzamelde hij die op de plek waar zich nu de toiletten bevinden. Genoeg reden om de kleinste kamertjes om te toveren tot tentoonstellingsruimten; een plek waar je een-op-een tijd doorbrengt met de kunstwerken. 
 
Kunst op de wc biedt meerdere jonge kunstenaars een podium voor deze tentoonstellingsreeks. Koos Buster (1991)  neemt de eerste editie voor zijn rekening. De wc-thematiek is hem op het lijf geschreven. Koos studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academie met een levensgrote schoonmaakkar, compleet met flessen reinigingsmiddel, een mop in de hoek en een ‘klassieke’ gele vaatdoek op de vloer. Alles gemaakt van keramiek. Door het gewone, onopgemerkte te reproduceren in keramiek viert hij het banale. 
 

‘De wc is een van de beste plekken om werk te hebben hangen,  
want daar nemen mensen echt de tijd.’ – Koos Buster 


Koos Buster vestigt de aandacht op alles wat er in deze ogenschijnlijk saaie ruimten maar te zien is. Luchtverfrissers, brandmelders of stopcontacten: Koos dupliceert ze in zijn eigen, ietwat wiebelige handschrift, waarmee hij ieder object een eigen karakter geeft. De bril van Jan Cunen, het collectiestuk dat het verhaal achter deze alledaagse plek prijsgeeft, wordt door hem onder een handgemaakte glazen stolp geplaatst. Koos slaat zo de brug naar het verleden en maakt op eigenzinnige wijze een stukje Osse geschiedenis zichtbaar.