Kunst op de (buiten) wc


De expositie Kunst op de wc van Museum Jan Cunen krijgt tijdelijk een bijzonder ‘zusje’. In een echte wc-unit in het Jan Cunen Park presenteren jonge Ossenaren hun eigen wc-kunst, geïnspireerd door het werk van Koos Buster. De tijdelijke tentoonstelling is te zien van 14 tot 18 juli.

Gedurende de lockdown verspreidde het museum volop knutselpakketjes om ook het eigen toilet te verfraaien. Nu roept het iedereen op het resultaat een week ‘in bruikleen te geven’ aan het museum. Uit alle creaties kiest een jury drie winnaars, die worden beloond met een écht kunstwerk van Koos Buster. Daarnaast zijn er gratis workshops. De buitenexpositie wordt geopend door Frank den Brok.   

Het toilet is niet een plek die je meteen in verband brengt met kunst, maar daar denkt kunstenaar Koos Buster heel anders over. Voor Museum Jan Cunen maakte hij de expositie Kunst op de wc: met vaak doodgewone objecten, nagemaakt in keramiek in de kleinste ruimtes van het museum.

Vanwege de lockdown was Kunst op de wc lange tijd niet te zien. Maar Koos en het museum lieten zich niet kisten. In samenwerking met ontwerper Astrid Poot en Rotary Oss kreeg Kunst op de wc een creatief vervolg, met een vrolijk knutselpakket voor thuis (en de eigen wc). Dit bleek een groot succes. Via het afhaalloket van Bibliotheek Oss en het OKVO-programma gingen al meer dan 1000 Osse kinderen en jongeren de uitdaging aan en maakten zelf wc-kunst. De resultaten van de jonge kunstenaars zijn vanaf 14 juli gratis te zien in het Jan Cunen park. 

HET TOTALE PROGRAMMA

10 - 11 juli | Workshops en inleverdagen
Er worden gratis workshops gegeven van 13.30 tot 15.30 uur door museumdocent Roos Marthe Thijsen. Op deze dagen kunnen de kunstwerken in bruikleen gegeven worden aan het museum, om het te exposeren in de wc-unit. Alle inzendingen maken kans op een kunstwerkje van de enige échte Koos Buster.

14 juli | 15.00 uur | Opening
Officiële opening van Kunst op de (buiten)wc door wethouder Frank den Brok en de officiële bekendmaking van de winnaars.

14 - 18 juli | 11.30 – 16.00 uur | Buitenexpositie geopend
De buitententoonstelling is te bezoeken voor iedereen.