Haagse School x Haagse Nieuwe

9 februari tot en met 20 september 2020 

 
    Sunna Svavarsdóttir, 27.2 kg, 2019
Polders met molens, weilanden met koeien en grijze wolkenluchten versus scherven van een tegel, postpakketjes met een pinhole en zitobjecten van rubber. Zoals de schilders van de Haagse School ons beeld van het typisch Hollandse landschap vormden, zo beïnvloeden jonge Haagse talenten van nu onze blik op de wereld om ons heen. Maar hoe vertaalt het geschilderde landschap van toen zich naar de kunst van vandaag? En in hoeverre verschillen ze wezenlijk van elkaar? In ‘Haagse School X Haagse Nieuwe’ zet Museum Jan Cunen de tegenstelling tussen heden en verleden, traditie en vernieuwing op scherp. En biedt het tijdelijk de vloer aan drie toonaangevende Haagse galeries voor hedendaagse kunst.


Haagse School
Als tegenreactie op de opkomende industrie én gedreven door de uitvinding van de verftube brachten kunstenaars als Willem Roelofs, Jan Hendrik Weissenbruch en Hendrik Willem Mesdag het landschap in beeld. Niet groots en meeslepend, zoals de generatie romantische kunstenaars vóór hen, maar kleinschalig en zonder diepere betekenis: grazende koeien in een wei of de reflectie van een wolkenlucht in water waren immers van zichzelf al prachtig. 

Haagse nieuwe
Tussen de ‘Nieuwe Haagse School’ en hun negentiende-eeuwse voorgangers zit minder verschil dan je wellicht zou denken. Zo blijkt Jan Hendrik Weissenbruchs uitspraak ‘Licht en lucht, dat is de kunst’ nog altijd van toepassing op een installatie van Sophia Bulgakova, en krijgt de verbrande oppervlakte van het werk van Stella Kim als vanzelf iets landschappelijks. Malou Cohen ziet schoonheid in het alledaagse, terwijl in het ludieke werk van Tibor Dieters de onderlinge verhoudingen tussen kunstenaar en kunsthandelaar in een nieuw licht worden geplaatst.

 
Hendrik Willem Mesdag
Vissersschepen in de branding
ca. 1869-1915 
Olieverf op doek
Pop-up gallery
Tijdens de tentoonstelling stelt Museum Jan Cunen één van de tentoonstellingsruimtes beschikbaar aan drie toonaangevende Haagse galeries: 
 Livingstone  (9 februari t/m 8 maart)
 Dürst Britt & Mayhew  (3 juni t/m 26 juli) 
 Galerie Ramakers    (29 juli t/m 20 september)

Deelnemende kunstenaars 
Bernard Blommers Sophia Bulgakova
Johannes Bosboom Malou Cohen
Jacob Maris Tibor Dieters
Jozef Israëls Anne Geene
Hendrik Willem Mesdag Stella Hyunji Kim
Jan Hendrik Weissenbruch Nynke Koster
Matthijs Maris Sybren Renema
Willem Maris Sunna Svavarsdóttir
Anton Mauve Erik-Jan van der Schuur
Willem Roelofs Arjan de Nooy