Primair onderwijs

Voor elke groep bieden we een leuk programma. Naast de programma’s in het museum bieden we ook (online) programma’s voor op school.

Staat er niet tussen wat je zoekt? We bedenken ook projecten op maat! We denken graag met je mee.
Neem contact op met Janneke van Wolfswinkel voor meer informatie via jannekevanwolfswinkel@museumjancunen.nl

Groep 1 & 2 - Leskist Overgisteren

Een tafel dekken voor een groot diner, vormen en kleuren zoeken in kunstwerken en verkleed op de foto op de trap van de luxe villa. Regelmatig ontdekken kleuters spelenderwijs ons museum dankzij de leskist Overgisteren voor groep 1 & 2. 

Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het lokale museum. Er is maar een conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker!  

De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een zinvolle en spannende ontdekkingstocht naar de begrippen ‘museum’, ‘vroeger’ en ‘bewaren’. Een leesrups, woordkaarten, kralenkaarten, stempelkaarten; allemaal over woorden die te maken hebben met het museum. Zo leren ze communiceren over (historische) voorwerpen waardoor hun woordenschat wordt uitgebreid. Daarnaast denken de leerlingen na over hun eigen geschiedenis en samen met de klas wordt een eigen museum gemaakt, van erfgoed van hun eigen familie. 

Voor meer informatie en kosten neem contact op met info@museumjancunen.nl
       
Voor wie?  Groep 1 en 2 
Wat?   Leskist over cultureel erfgoed 
Waar?   Op school en in het museum 
Leergebied   Geschiedenis, taal, rekenen, handvaardigheid, tekenen, muziek, spel 
Tijdsbeslag   2 tot 6 weken, sluit aan bij regulier kleuteronderwijs
Kosten?   De leskist kost €105,- per klas, dit is inclusief een begeleid museumbezoek van 75-90 minuten

Groep 3 & 4 - Leskist Wolken & Zee

Toe aan kunst in je klas, maar je weet niet hoe? Gelukkig weten wij dat wel! En omdat er niet altijd tijd is om naar het museum te gaan, komt het museum gewoon naar school. Dankzij de kunstkoffer Wolken en Zee kun je met groep 3 & 4 op school aan de slag met kunst. In vier lessen van 50 minuten leren jouw leerlingen kijken naar en praten over kunst door zelf aan de slag te gaan. 

Hendrik Willem Mesdag en Elspeth Diederix: de één al meer dan 100 jaar overleden maar nog steeds een wereldberoemde schilder, de ander een springlevende kunstenares van wie wij foto’s in de collectie hebben. Maar waarom zij samen in een leskist? Als je er thematisch naar kijkt, is het eigenlijk heel logisch. Zij verbeeldden ieder op eigen wijze een landschap, of nog specifieker gezegd, een zeegezicht. Mesdag (1831-1915) in de vorm van een schilderij en Diederix (1971) in de vorm van een foto. Uiteraard blijft het niet bij stilzitten, de leerlingen gaan zelf ook zeegezichten maken door het weven van een zeelandschap van restmaterialen. Het weefraam en alle benodigde materialen zitten al in de koffer, dus je kunt zo aan de slag! 

Iets voor jouw klas? Neem dan contact op met info@museumjancunen.nl

Voor wie?  Groep 3 en 4
Wat?   Leskist over beeldende kunst
Waar?   Op school
Leentermijn   4 weken 
Kosten  € 1,75 per leerling

Groep 1 tot en met 8 - OKVO

Wij zijn één van de culturele instellingen in Oss die een programma aanbiedt voor OKVO. (Osse Kunstinstellingen voor het Onderwijs). OKVO is een uniek en succesvol samenwerkingsverband tussen het primair onderwijs in het Maasland en de Osse kunstinstellingen. Het biedt scholen al meer dan 35 jaar een betrouwbaar, verrassend en onderwijskundig verantwoord cultureel programma voor alle leerlingen van groep 1 tot en met 8. Jaarlijks brengt het OKVO ruim twaalfduizend leerlingen van 45 basisscholen in contact met verschillende kunstdisciplines: muziek, film, dans,muziek, beeldende kunst, cultureel erfgoed, literatuur en drama. Meer info over OKVO kun je hier vinden

OKVO Plusmenu voor groep 3 tot en met 8 
Tijdens het OKVO Plusmenu voor groep 3 tot en met 8 gaan de leerlingen onder leiding van een museumdocent op ontdekkingstocht in onze tentoonstellingen. Leerlingen worden uitgedaagd om met hun ogen, neus, handen en hart naar de kunstwerken te kijken. Samen ontdekken ze dat kunst over de natuur kan gaan, meerdere gezichten kan hebben en wat ze er zelf van vinden.

Wij organiseren het Basismenu voor groep 7 en het Plusmenu voor groep 3 tot en met 8. Meer info over meedoen? Mail dan naar info@museumjancunen.nl

Groep 1 tot en met 8 - CMK projecten

Bij taal aan de slag met een koekoeksklok, natuurlessen met een camera onder een vlieger, dromen schilderen op een kussensloop en dat allemaal omdat op school een kunstwerk hangt. Wacht eens, een ècht kunstwerk in een basisschool? Ja hoor, dat kan!

Sinds september 2014 hangt er op Daltonschool de Polderhof in Oss elk halfjaar een nieuw origineel kunstwerk in de gang. Van de kleuters tot de achtstegroepers, alle klassen gaan ermee aan de slag in het kader van het project Kunst op School. En dan niet alleen tijdens de kunstlessen; ook bij taal, rekenen, biologie of drama staat het kunstwerk centraal.  Leren klokkijken aan de hand van een schilderij, dat is toch fantastisch?

Dankzij de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) zijn er kunstwerken van drie kunstenaars aangekocht en hebben de leerkrachten scholing in deskundigheidsbevordering gehad. Het team is nu niet alleen enthousiast, maar ook kundig in het gebruiken van kunst in hun reguliere lessen. En de leerlingen kunnen er ook wat van! Ze zijn veel mondiger en hebben het meteen door als er weer een nieuw kunstwerk hangt.

Maar hoe praat je  nou met basisschoolleerlingen over kunst? Is dat moeilijk? De docenten van de Polderhof zijn er inmiddels erg goed in, maar ook zij zaten aan het begin van het project met deze vragen. Daarom is er speciaal voor hen een cursus op film gemaakt, die nu voor iedereen toegankelijk is via het YouTube kanaal van Museum Jan Cunen. Meer informatie over het ontwikkelde lesmateriaal en het project? Klik hier.

Voor meer informatie over deze en andere educatieve projecten kun je contact opnemen via info@museumjancunen.nl
     
Voor wie?  Groep 1 tot en met 8
Wat?   Een echt kunstwerk met bijpassend lesmateriaal voor taal-, reken-, biologie-, drama- en kunstlessen
Waar?   Op school

Groep 1 tot en met 8 - Maatwerkprojecten

Wil jij met je school het museum bezoeken? Basisschool de Nicolaasschool uit Oss ging je voor en vertelt graag over hun bezoek.

IJsberen die dansen, giraffen op een wolk, een baby met een aardbeimuts en allemaal zo levensecht dat het wel foto’s lijken! Leerlingen van de Nicolaasschool keken hun ogen uit bij de tentoonstelling ‘Chris Berens - Een moderne Jeroen Bosch’ tijdens hun culturele week. De eerste klas van de dag zijn de kleuters. Aan het begin van de dag nog bang voor de hoge trappen, maar hand in hand met een van de museumdocenten durven ze dan toch wel naar boven. En daar staat ze een prachtige fantasiewereld van Chris Berens te wachten. 

De kleuters kijken hun ogen uit, vertellen welke dieren ze zien en mogen zelf ook dansen als een ijsbeer. Als ze de hoge trap weer naar beneden afdalen, staat daar een tafel vol met knipsels van ogen, oren, hoofden, armen en benen. Aan de slag! Al plakkend ontstaan er nog meer fantasiewezens, die daarna mee naar school mogen. Daar worden ze geëxposeerd. Wat een ochtend!

Ook bij groep 8 staat kijken en maken centraal, zij het op een andere manier dan bij de kleuters. In plaats van dansen als een ijsbeer gaan ze verhalen bedenken bij een schilderij, en het plakken heeft plaatsgemaakt voor analoog photoshoppen, maar dat neemt niet weg dat ook groep 8 vrolijk en vol verhalen weer naar school terug keert.

We zorgen er altijd voor dat de leerlingen een bijzondere ervaring krijgen. Dat er iets in ze losgemaakt is als ze hun jas weer pakken. Dat ze net even een stukje rijker het museum weer verlaten. Dat ze niet alleen een uur lang hebben moeten luisteren, maar vooral zelf het woord hebben gedaan. Zelf aan de slag zijn geweest.

Wij staan altijd voor je klaar om een programma op maat te maken. Neem voor meer informatie contact op via info@museumjancunen.nl

Online rondleiding

Omdat je niet altijd de mogelijkheid hebt om naar een museum toe te gaan, komt het museum gewoon naar school. Dankzij de online rondleiding door een museumdocent via Teams kun je samen met de klas virtueel op bezoek in het prachtige Osse museum. In een rondleiding van 60 minuten kijken jullie samen naar bijzondere kunstwerken en hele oude mammoetbotten. Ook zijn er korte activerende doe-opdrachten zodat het ook op school een spannende en actieve rondleiding wordt.

Voor wie?  Groep 3 tot en met 8 
Wat?   Online rondleiding
Waar?   Op school
Tijdsbeslag  60 minuten