Museum Jan Cunen is een kunstmuseum gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum van Oss
Telefoonnummer
+31 (0) 412 798 00
Email
info@museumjancunen.nl

Vacatures

Stage lopen bij de educatie afdeling van Museum Jan Cunen?
Bekijk hier wat we voor stagiair(e)s zoeken

Museum Jan Cunen zoekt directeur!

Vacature directeur 

Algemeen
Museum Jan Cunen is gehuisvest in de recent vernieuwde en verbouwde monumentale Villa Constance in het centrum van Oss. Het museum heeft een collectie die te verdelen is over drie pijlers: 19e- en vroeg 20ste -eeuwse kunst, hedendaagse kunst en verhalen van Oss en het Maasland.  
Er wordt een dynamisch programma met meerdere tentoonstellingen per jaar gepresenteerd, gericht op zowel de lokale bevolking als een breder (inter)nationaal publiek. 
Het educatieve programma is een belangrijke hoeksteen van het museum. Als enige in Nederland experimenteert Museum Jan Cunen met Art-Based Learning, een methode die ook is gericht op volwassenen. Hierin wordt onder andere samengewerkt met ArtEZ en de Universiteit van Amsterdam.

De missie van het museum
Museum Jan Cunen is een inspirerende ontmoetingsplek waar schoonheid, verbeelding en verwonderring samenkomen. Het museum wil regionale, nationale en internationale verhalen van beeldende kunst, cultuur en lokale geschiedenis toegankelijk maken voor een breed publiek, waarbij de emotie en beleving van de bezoeker centraal staan.

Organisatie
Het museum trekt jaarlijks rond de 20.000 bezoekers en wil groeien naar 30.000. De begroting bedraagt ruim 1 miljoen. Inkomsten worden verworven uit dienstverleningsovereenkomst van de gemeente Oss (EUR 730.000), steun van fondsen en particulieren. Het museum is een stichting en heeft een bestuur van zes personen onder voorzitterschap van de heer Peter Beckers. Museum Jan Cunen is in 2016 verzelfstandigd (voorheen was het een gemeentelijke dienst). Sindsdien is een nieuwe organisatie opgebouwd met ca. 10 vaste medewerkers en een flexibele schil van zo’n 70 vrijwilligers. Na een ontwikkelfase met een artistiek en een zakelijk directeur stapt men nu over op een eenhoofdige directie.

De functie
Als algemeen directeur van Museum Jan Cunen ben je eindverantwoordelijk voor zowel het artistieke als het zakelijke beleid en voor het dagelijks aansturen van het museum op alle aspecten van de organisatie; strategisch, beleidsmatig, inhoudelijk, mensen en middelen. In de artistieke programmering ligt de nadruk op het op creatieve en ondernemende wijze realiseren van een dynamisch en afwisselend tentoonstellingsprogramma, dat enerzijds lokaal verbinding houdt en anderzijds een breed publiek ook van buiten de regio aantrekt. Daarnaast zijn de educatieve activiteiten en het stimuleren en bewaken van de voortrekkersrol van het museum van belang. Je stimuleert ook wetenschappelijk onderzoek/kennis, teneinde de culturele positie van het museum te versterken en nieuw publiek aan te boren en te binden.

Zakelijk organisatorisch zet je in op voortzetting van de professionalisering van de organisatie. Je hebt nadrukkelijk aandacht voor medewerkers en hun groei en persoonlijke ontwikkeling. Je bent hiërarchisch leidinggevende van de medewerkers artistiek en collectiebeheer, marketing & communicatie, educatie , publiekszaken en gebouwenbeheer, horeca en evenementen (totaal 7 personen). Je geeft op inspirerende en coachende wijze leiding met een stijl die is gericht op vertrouwen, creativiteit en eigenaarschap van medewerkers. 

Je bewaakt de kosten en ziet toe op een gezonde en transparante bedrijfsvoering.

Je bent boegbeeld van het museum en vertegenwoordigt dit bij alle relevante partijen. Je bouwt aan en onderhoudt netwerken o.a. met de (gemeentelijke) politiek, met collegae in het museale veld en de erfgoedsector in en buiten Nederland, en de bestuurlijke- en bedrijfswereld.
Je werkt nauw samen met het Bestuur en bent wederzijds sparring partner. 

Je ontwikkelt met het bestuur het beleid. In samenspraak met de medewerkers vertaal je dit naar praktische (jaar)plannen en ziet toe op de implementatie hiervan. Je bewaakt de voortgang en kwaliteit van de uitvoering. 

Je kent de wegen om naast subsidies ook andere middelen te verwerven. 

Profiel 
De algemeen directeur die wij zoeken voldoet aan het volgende profiel:
  • Je hebt aantoonbare leidinggevende ervaring in de museale wereld en ervaring met het aansturen van veranderprocessen. Bij voorkeur heb je ervaring met projectmanagement en museumeducatie.
  • Je hebt ervaring met organisatieverandering en transitieprocessen en kunt de organisatie meenemen in nieuw beleid. Je brengt stabiliteit, vertrouwen en nieuw elan.
  • Je kunt de missie vertalen naar programmering, bedrijfsvoering, financiën, marketing & communicatie, events en een formule voor de shop en het Café Cunen.
  • Je bent een ervaren, inspirerende en betrokken leidinggevende, die helder stuurt op eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van medewerkers. Je bent benaderbaar en weet het beste uit mensen te halen. 
  • Je bent op de hoogte van de ontwikkelingen in het museale domein en draagt zorg dat het museum zijn belangrijke culturele, maatschappelijke en sociale functie blijft vervullen. 
  • Je hebt voldoende ervaring met bedrijfsvoering om de cijfers nauwlettend te kunnen volgen, ziet scherp toe op bewaking van de kosten en weet financiële bronnen te vinden en te activeren.
  • De boegbeeldfunctie kan je met aantrekkelijk enthousiasme en bevlogenheid invullen. 
  • Je bent gewend om te werken in een politiek bestuurlijke omgeving, kent de kanalen en weet daarin effectief te zijn en doelen te bereiken.

Arbeidsvoorwaarden
Het betreft een fulltime functie die wordt gehonoreerd in schaal 12 van de museum-cao. De aanstelling geschiedt voor de duur van 1 jaar met de doelstelling dit te verlengen bij goed functioneren.

Procedure
De werving wordt begeleid door bureau Maitland Search & Advies. Relevante kandidaten worden uitgenodigd voor een oriënterend gesprek met mevrouw P. Maitland. In overleg met de opdrachtgever worden vervolgens circa vier kandidaten uitgenodigd voor een vervolg van de procedure. De eerste gespreksronde met de selectiecommissie vindt plaats op maandag 7 oktober. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Geïnteresseerd?
Stuur uw motivatie en cv voor 10 september 2019 naar info@maitland.be ter attentie van mevrouw P. Maitland. Voor meer informatie kunt u bellen met tel. 06-28775336 of kijken op www.maitland.be

Gastheer/gastvrouw worden?

De vrijwilligers die werkzaam zijn in Museum Jan Cunen zijn niet alleen maar kassamedewerker of suppoost; zij zijn vooral gastheer of –vrouw. Claartje de Nijs (bedrijfsvoering Museum Jan Cunen): "Onze vrijwilligers hebben een belangrijke rol; door hun directe contact met de bezoekers bepalen ze mede hoe mensen hun museumbezoek ervaren. Vandaar dat we hen zien als onze gastheren en –vrouwen."

Werkzaamheden
De vrijwilligers, of beter gezegd: de gastheren en –vrouwen van Museum Jan Cunen, werken een middag per week en rouleren in de weekenddienst. Ze hebben in principe steeds dezelfde taak, in de winkel, aan de kassa, de receptie of in de zaal, maar helpen ook mee als er bijvoorbeeld een speciaal evenement is. Afspraken over de werkzaamheden worden vastgelegd in een vrijwilligerscontract. "Het werk is dus niet helemaal vrijblijvend; we werken met een aantal basisregels. Maar plezier staat wel altijd voorop," aldus Claartje De Nijs.

Zinnige invulling
Kees van Hengel is als vrijwilliger van het eerste uur in het museum werkzaam als gastheer op zaal. In die hoedanigheid geeft hij bezoekers desgevraagd uitleg over de kunstwerken die er te zien zijn en houdt hij de veiligheid van de werken in de gaten. Hij vertelt: "Een museum zie ik als een verrijking van de samenleving. Ik vind het belangrijk om daaraan een bijdrage te leveren. Na een afgerond werkend leven is dit voor mij een zinnige invulling. Ik leer er veel van en ik kan ook veel van mijn werkervaring inbrengen. En natuurlijk is het ook gewoon fijn om lekker bezig te zijn."

Op zoek
Met name naar mensen die, net als Kees, als gastheer of –vrouw op zaal willen werken, is Museum Jan Cunen nog op zoek. "Mensen denken misschien dat een kunst en cultuur gerelateerde achtergrond voor dat werk noodzakelijk is, maar dat is niet zo," legt Claartje uit. "Het museum draagt de benodigde kennis over." Kees: "Een opleiding of achtergrond in kunst en cultuur heb ik ook niet. Het leek me gewoon leuk om er meer van te weten. En dat gaat hier vanzelf; om uitleg te kunnen geven over de kunstwerken, moet je je natuurlijk wel voorbereiden. Zo heb ik al veel geleerd."

Heeft u belangstelling om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Museum Jan Cunen? Neemt u dan contact op met Claartje De Nijs: 0412-798000, claartjedenijs@museumjancunen.nl

Meewerken tijdens evenementen in het museum?

Heb jij een passie voor kunst, muziek en/of evenementen en wil je wel eens weten hoe de andere kant van de museumwereld eruit ziet? Lijkt het je leuk om mee te werken tijdens Muze Misse festival, Night at the Museum, Popronde, de opening van tentoonstellingen en heel veel andere evenementen bij het museum? Dan is werken bij Museum Jan Cunen echt iets voor jou!Vrijwilliger zijn bij Museum Jan Cunen is niet zomaar vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger ben je een essentieel onderdeel van Museum Jan Cunen. Met ons sta je met beide benen in de stad en ben je cultureel betrokken met een passie voor de kunsten. Je ziet mogelijk een toekomst voor jezelf in de culturele sector of je bent op zoek naar gelijkgestemden met wie je de dialoog aan wilt gaan. Onze vrijwilligers hebben een belangrijke rol; door hun directe contact met de bezoekers bepalen ze mede hoe mensen onze evenementen en hun museumbezoek ervaren.

Werkzaamheden
De vrijwilligers werken een middag per week en rouleren in de weekenddienst, of werken op oproepbasis tijdens evenementen. Afspraken over de werkzaamheden worden vastgelegd in een vrijwilligerscontract. Het werk is dus niet helemaal vrijblijvend; we werken met een aantal basisregels. Je werkzaamheden kunnen bestaan uit:
-          Op- en afbouw van locaties
-          Aankleding locaties
-          Hospitality voor artiesten/kunstenaars
-          Hospitality (bar, garderobe, tickets) voor bezoekers
-          Geluidstechniek beheren
-          Verspreiden promotiemateriaal
-          Ondersteunen afdelingen
-          En nog veel meer!

Wat bieden we jou?
Naast een gezellig team en een toffe werkomgeving in de cultuursector bieden we je ook de kans om alle evenementen in en rondom het museum bij te wonen, hebben we eens per jaar een team- en vrijwilligersuitstap, bieden we maandelijks speciaal voor onze vrijwilligers verdiepende lezingen van kunstprofessionals aan en krijg je personeelskorting in Café Cunen. En je mag natuurlijk alle tentoonstellingen in Museum Jan Cunen gratis bezoeken!

Profiel
Je bent minimaal 16 jaar en hebt minimaal 8 uur per maand tijd voor Museum Jan Cunen. Het museum staat open voor iedereen, ongeacht opleiding of kennis van kunst. Wel verwachten we affiniteit met kunst en/of muziek, en omdat het hier evenementen betreft, zoeken we iemand die niet vies is van aanpakken.

Lijkt het je wat om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Museum Jan Cunen?
Neem dan contact op met Claartje De Nijs: 0412-798000, claartjedenijs@museumjancunen.nl.