Museum Jan Cunen is een kunstmuseum gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum van Oss
Telefoonnummer
+31 (0) 412 798 000
Email
info@museumjancunen.nl

Haagse School x Haagse Nieuwe

9 februari t/m 17 mei 2020 

Polders met molens, weilanden met koeien, grijsblauwe wolkenluchten. Ons beeld van het typisch Hollandse landschap werd gevormd door de kunstenaars van de Haagse School. Evenzo vormen de kunstwerken van jonge Haagse talenten onze blik op de wereld om ons heen.

Haagse School
Als tegenreactie op de opkomende industrie én gedreven door de uitvinding van de verftube brachten kunstenaars als Willem Roelofs, Jan Hendrik Weissenbruch en Hendrik Willem Mesdag het landschap in beeld. Niet groots en meeslepend, zoals de generatie romantische kunstenaars voor hen, maar kleinschalig en zonder diepere betekenis; koeien in een wei of de reflectie van een wolkenlucht in water zijn van zichzelf al prachtig.

Haagse nieuwe
Waar houdt de ‘nieuwe Haagse School’ zich mee bezig? Jong talent, pas afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten of al een aantal jaar op weg, laat ons anders kijken naar de wereld om ons heen. Hoe anders hun beeldtaal of het gekozen medium ook lijkt, de fascinaties van de negentiende-eeuwse Haagse School zijn niet volledig verdwenen. Zo blijkt Jan Hendrik Weissenbruchs uitspraak “Licht en lucht, dat is de kunst” nog altijd van toepassing als we kijken naar de pure kleurervaring in het werk van Sophia Bulgakova en krijgt de verbrande oppervlakte van het werk van Stella Kim als vanzelf iets landschappelijks.