WINNAAR MUSEUMPRIJS

Museum Jan Cunen Oss winnaar van de prestigieuze VriendenLoterij Museumprijs!

‘De Oscar van de museumwereld komt naar Oss’

Donderdagavond 9 november was het groot feest in Theater de Spiegel in Zwolle. Museum Jan Cunen heeft de VriendenLoterij Museumprijs 2023 gewonnen. Met een indrukwekkend aantal van 19.793 stemmen versloeg het Osse museum de collega's van het Nederlands Fotomuseum en Museum van Wereldculturen. 

De directeur, Herman Tibosch, straalt van geluk. 'Deze overwinning betekent zo ontzettend veel voor ons museum. We waren al trots toen we op de longlist stonden, daarna kwam nog de nominatie door de vakjury, maar dit is echt ongelooflijk.' 

In de ludieke campagne van Museum Jan Cunen maakte Nederland kennis met het enthousiaste kleine team en de prachtige monumentale villa waarin het museum is gevestigd. Herman Tibosch, in de rol van Evita, deed een beroep op 'alle lieve mensen' om vooral te stemmen. Dit werd breed opgepakt in Oss. Van het lokale Pivot Park tot de Jumbo en de HEMA: iedereen sprong bij om deze prestigieuze prijs naar Oss te halen. Met dit succes kijkt het museum vol vertrouwen naar de toekomst.

De Museumdroom
Een groot deel van de gewonnen 100.000 euro wordt geïnvesteerd in een nieuw project, waarbij unieke stukken uit de stadscollectie voor langere tijd te zien zijn op openbare plekken in de stad en haar kernen. Het Osse zorghotel is de eerste locatie, maar ook winkels, wachtkamers en buurthuizen in de gemeente Oss komen in aanmerking voor een eigen expositie. 

Maar eerst is het tijd voor een feestelijke toost! Daarom organiseert Museum Jan Cunen op dinsdag 14 november van 15.00 tot 18.00 uur een gezellig (en gratis) evenement voor iedereen die heeft gestemd of het museum op een andere manier steunde.

Wereldrecordhouder Luuk Broos bouwt samen met jongeren van Ons Plekske uit Vinkel zijn specialiteit: een feestelijke champagnepiramide. Daarna volgt een demonstratie door Ricardo Jésus Blanes Blancas, de snelste zwaardvechter ter wereld, waarvan zelfs de Vorst van Oss onder de indruk zou zijn. Gedurende de hele dag zijn er gratis instaprondleidingen, verzorgd door het trotse team én er is voor iedereen een tatoeage van het Zwaard van Oss.